Wereldreis plannen, 5 onmisbare tips

Wanneer je van plan bent een wereldreis te maken, zul je wel merken dat hier nog best wat bij komt kijken. De voorbereiding ervan vraagt al best wat aandacht. Een goede reis begint al met een goede planning. Zo’n reis moet je de tijd voor nemen.

Je kunt misschien wel bedenken ik ga morgen weg, maar je zult snel door je budget heen zijn als je hier niet goed mee om gaat. Je moet nadenken over vaccinaties, medicijnen en ook visums anders kom je bepaalde landen helemaal niet in. Er is dus duidelijk wel wat meer voor nodig dan alleen een goed gevulde bankrekening en een koffer om een mooie wereldreis te maken.

1. Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat

Het maken van een wereldreis is waarschijnlijk al iets wat geruime tijd op je bucketlist staat. Het is dan ook waarschijnlijk iets waar je al geruime tijd geld voor opzij zet. Zo’n wereldreis maak je vaak maar 1 keer in je leven en het is daarbij belangrijk dat de voorbereiding hiervoor op en top is. Het is natuurlijk wel zo dat er dankzij het internet en de smartphone veel onderweg nog te regelen is, maar het beste is toch wel goed voorbereid op pad te gaan. Je zal alles moeten uitzoeken waar je heen wilt en waar je zult overnachten. Ook is de route welke je gaat nemen wel belangrijk natuurlijk.

2. Maak een lijst van steden en landen die je wilt bezoeken

Als je je wereldreis gaat plannen is het goed om van tevoren een lijst te maken wat je allemaal wilt gaan bezoeken. Zo kun je alvast op zoeken wat het je allemaal gaat kosten. Het is goed om je budget op voorhand al goed op een rij te hebben. Zo kun je precies zien hoeveel geld je nog moet sparen. Als je met je budget bezig bent dan is het slim om nog wat extra opzij te zetten voor noodgevallen. Er kan namelijk onderweg altijd wat gebeuren en zo houd je in ieder geval rekening met onvoorziene kosten die onderweg misschien op je pad komen.

3. Besluit of je alleen of samen op wereldreis gaat

Het is ook van belang om te bekijken of je alleen op wereldreis gaat of je samen gaat. Als je een partner, vriend of vriendin hebt waarmee je samen op reis wilt, ga dan ook vooral samen op reis. Het plannen alleen al kan heel veel plezier betekenen. Het is alleen wel zo dat je het eens moet zijn over de route en bezienswaardigheden die jullie gaan bezoeken. Het is daarnaast natuurlijk ook geweldig om helemaal alleen op reis te gaan. Dit is een manier om uit je comfortzone te stappen en zo helemaal je eigen pad te volgen. Zo kom je ook sneller in contact met locals in de landen waar je terecht komt.

4. Deze apps moet je op je telefoon zetten voor je vertrek

Als je op wereldreis gaat, dan zijn er een aantal apps die je op je telefoon zou moeten zetten. Google translate is daarvan misschien wel de belangrijkste. Zo kun je makkelijk en snel wat opzoeken in een andere taal om je verstaanbaar te maken. Ook Uber is een app die op je telefoon moet zetten. Zo kun je goedkoop een taxi boeken en bijvoorbeeld makkelijk door een stad reizen. Download ook gelijk een app die de actuele wisselkoersen geeft. Citymapper is een handige app waar je op kunt zien wat de beste route door een stad is of waar je uit de trein moet stappen om op je bestemming te komen.

5. Zorg dat je optijd een afspraak voor inentingen hebt

Voor je vertrekt, moet je niet vergeten dat je op tijd je inentingen geregeld hebt. In bepaalde landen heb je vaccinaties nodig en mag je zonder deze gehad te hebben het land niet in. Wanneer je je reis aan het plannen bent, plan dan ook in wanneer je precies de entingen moet halen. Ongeveer 2 maanden voor je vertrek is de beste tijd om dit te doen. Je moet hiervoor een afspraak maken bij de GGD, huisarts of bij een instantie die vaccinaties mag geven. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is thuisvaccinatie.nl. Het is heel belangrijk dat je dit absoluut niet vergeet. Zorg daarnaast ook dat je pillen voor bijvoorbeeld malaria meeneemt.

6. Neem de tijd voor het plannen

Als het goed is, is het je nu wel duidelijk dat je een wereldreis niet op de bonnefooi moet gaan maken. Er zit behoorlijk wat tijd in het plannen van een mooie wereldreis. Met de eerder genoemde tips kun je ervoor zorgen dat je je reis goed voorbereid en zo een onvergetelijke reis kunt maken. Neem vooral genoeg tijd om alles goed te plannen. De meeste mensen zijn minimaal een jaar bezig om de planning rond te krijgen voor hun wereldreis.

Bron: Travely